Wat zijn de grootste risico's van een lening?

Kies een lening weloverwogen. Betaal vooral niet teveel en kies niet voor de verkeerde financieringsvorm.

Een lening wil je het liefst zonder, maar soms is het gewoon niet anders. Pas in ieder geval op voor de valkuilen.

Lenen is eigenlijk een voorschot nemen op geld dat je nog niet hebt. Geldverstrekkers willen jou graag een bedrag lenen, want daar verdienen ze aan. Als je toch moet lenen, dan kun je in ieder geval kiezen voor een lening met gunstige voorwaarden en een lage verschuldigde rente. Laat je dus goed adviseren. Een aantal valkuilen willen wij alvast tackelen.

Betaal je echt niet teveel?

De rentestand is niet heel hoog. Mogelijk betaal jij een veel te hoge rente. Geldverstrekkers bepalen namelijk grotendeels zelf welke rente ze bij jou in rekening brengen. Dat kan in vergelijking met andere geldverstrekkers een te hoog tarief zijn. Het overstappen naar een andere geldverstrekker kun je overwegen als het een aanzienlijk verschil betekent. Onderschat de omvang van de verschillen niet. Het kan om meerdere procentpunten gaan.

Zie het lenen niet als de definitieve oplossing

Geld uit een lening is duur geld. Het aflossen van de lening zal zorgen voor een grote financiële vrijheid. Het geld dat je niet meer gebruikt voor de rente en de aflossing kun je gebruiken voor het opbouwen van een spaarkapitaal. De spaarrente is ong. 3%, maar dat is altijd nog beter dan een hoge rente betalen voor een lening plus ook nog een aflossing. Met spaargeld kun je voorkomen dat je weer een lening of een extra lening nodig hebt.

Niet iedere lening is passend voor ieder doel

De meest gekozen consumptieve kredieten zijn doorlopende kredieten en persoonlijke leningen. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld niet geschikt voor het lenen voor een auto of voor het verbouwen van de eigen woning. Dat heeft verschillende redenen. Een doorlopend krediet kun je aflossen binnen een bepaalde periode, maar het hoeft niet. Bij het financieren van een auto moet je ervoor zorgen dat de lening afbetaald is voordat je weer aan een andere auto toe bent. Een persoonlijke lening past hier beter bij. Deze los je bijvoorbeeld af in 5 jaren. Voor het verbouwen van de eigen woning is de persoonlijke lening ook de betere keuze. De rente van een doorlopend krediet is namelijk niet aftrekbaar. Voor een persoonlijke lening geldt dat (onder voorwaarden) wel.

Maak een lening niet het probleem van je nabestaanden

Bij jouw overlijden gaan jouw bezittingen en de schulden over op de erfgenamen. Een lening wordt na het overlijden dus het probleem van de nabestaanden. Meestal is dat het gezin. De schuldeisers gaan na het overlijden de maandlasten incasseren bij de nabestaanden. Als de schulden de bezittingen overtreffen, kunnen de nabestaanden de erfenis weigeren, maar dan wordt er ook afstand gedaan van andere bezittingen met emotioneel een grote waarde. Door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kun je dit probleem ondervangen. Het aflossen van de schuld is natuurlijk ook een optie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.