Asbest en de hypotheek 15-06-2018

Dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, weten we allemaal. Daarom stelt de regering regels aan de aanwezigheid van asbest. Per 2024 wil men asbestdaken verbieden. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat er van die levensgevaarlijke asbestvezels vrijkomen. Er vanuit gaande dat het verbod doorgaat, dan moet vanaf 2024 al het asbest uit daken verwijderd zijn. U zult maar net een oudere woning gekocht hebben….

Invloed van asbest op marktwaarde woning
Als er sprake is van een asbestdak, dan kan dat een negatieve impact hebben op de waarde van de woning. Hypotheekverstrekkers houden hier rekening mee. In het nieuwe model taxatierapport, dat sinds 1 april van toepassing is, zijn namelijk specifieke vragen over asbest opgenomen. Zo wordt onder meer gevraagd of het aanwezige asbest een waarde verminderend effect heeft. De taxateur bepaalt uiteindelijk in welke mate de aanwezigheid van asbest invloed heeft op de waarde van de woning. De hypotheekadviseur doet er goed aan de kosten van het verplicht verwijderen van asbest in zijn hypotheekadvies mee te nemen.

Asbestsanering in hypotheek is maatwerk
Voor sommigen is het geen probleem om de kosten van asbestsanering te financieren uit eigen middelen. Maar heeft u die eigen middelen niet,  dan wilt u wellicht een beroep doen op uw hypotheekverstrekker door het aanvragen van een extra hypotheek. Wanneer u al 100% (of meer) van de marktwaarde gefinancierd hebt, is dat een lastiger verhaal. Op dit moment is het nog onvoldoende duidelijk hoe geldverstrekkers, en de overheid, hiermee om zullen gaan. Een ding is echter duidelijk: maatwerk is nodig.

Oversluiters
Ook wanneer u besluit om uw hypotheek over te sluiten, krijgt u te maken met de impact van asbest. Immers bij het oversluiten van de hypotheek naar een andere aanbieder, komt vaak, voor het bepalen van de marktwaarde van de woning, de taxatie om de hoek kijken.

Asbestdak en nu?
Ga allereerst na of er daadwerkelijk asbest verwerkt zit in uw dak(en) én zorg dat u op de hoogte bent van de actuele regelgeving en eventuele subsidiemogelijkheden. Onderzoek de kosten en mogelijkheden van de asbestverwijdering en stel uzelf de vraag of en hoe u dit kunt financieren. Ook al lijkt 2024 nog ver weg……..met een goede voorbereiding wordt u niet verrast en kunt u zich voorbereiden. Een slimme huiseigenaar is, ook op financieel gebied, voorbereid op wat komen gaat.

Ron

Ron van den Ban is eigenaar van WeFinance (Maarheeze) en gecertificeerd financieel planner (FFP)