Zorgeloos met pensioen?

Met een beetje geluk en een goede gezondheid worden we allemaal ouder. En voor u het weet staat u als stralend middelpunt op uw eigen afscheidsreceptie…u gaat met pensioen. In mijn dagelijkse praktijk merk ik dat mensen tot pakweg 45 jaar zich niet druk maken om hun inkomen na pensioneren. Logisch, het is nog ver weg. Ze zijn druk met carrière en het gezin met opgroeiende kinderen. “Dat zien we straks wel”, wordt er veelal gedacht. “Ik heb een goede pensioenregeling via mijn werk”, is iets wat ik ook regelmatig hoor.

Later met pensioen
In Nederland staat de AOW-leeftijd op 65 jaar en 9 maanden. Althans, voor het jaar 2017. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden. In veel pensioenregelingen was de pensioenleeftijd een vastgestelde leeftijd, zoals bijvoorbeeld de 65 of 67-jarige leeftijd. De 40-er van nu realiseert zich echter niet dat hij of zij pas na zijn 70-jarige leeftijd AOW kan genieten., omdat de AOW-leeftijd in Nederland wordt gekoppeld aan de levensverwachting. En het ligt in de verwachting dat we - dankzij de gezondere levensstijl en de alsmaar verbeterende gezondheidszorg – steeds ouder worden.

Per 1 januari 2018 passen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars de pensioenrichtleeftijd aan van 67 naar 68 jaar. Dat wil zeggen, dat zij ervan uitgaan dat u tot uw 68e pensioen opbouwt. Dat wil niet zeggen dat u pas op uw 68’ste met pensioen kunt gaan. Bij de meeste pensioenuitvoerders kunt u eerder dan de officiële pensioenrichtleeftijd, met pensioen. Belangrijk te weten dat u - wanneer u eerder stopt met werken - niet maximaal pensioen opbouwt.

Niet alleen in Nederland verandert de situatie rondom pensioen. Ook in België schuift de pensioenleeftijd op. Nu is de normale pensioenleeftijd in België 65 jaar. Dat wil zeggen: iemand krijgt rustpensioen vanaf de eerste van de maand die volgt op de maand waarin hij of zij de leeftijd van 65 jaar bereikt. Dit blijft zo voor de rustpensioenen die ingaan tot uiterlijk 1 januari 2025. De pensioenleeftijd is 66 jaar, voor rustpensioenen die ingaan tussen 1 februari 2025 en 31 januari 2030. De pensioenleeftijd is 67 jaar, voor rustpensioenen die ingaan op of na 1 februari 2030.

Door de bomen…
Met alle veranderingen wordt het niet overzichtelijker om uw pensioen te plannen. Doordat de AOW-datum niet gelijkloopt met de pensioenrichtleeftijd én de pensioenleeftijd verhoogd wordt, kan dit leiden tot verschillende pensioenpotten. Een pot waarin pensioen is opgebouwd met als pensioenleeftijd 65 jaar, een pot die uitgaat van 67 jaar en vanaf volgend jaar dus een pensioenpot die uitgaat van 68 jaar. Pensioenuitvoerders mogen deze pensioenen bij elkaar voegen en uitgaan van één pensioenleeftijd, maar in de praktijk zal dat lang niet altijd gebeuren.

Touwtjes in handen
Belangrijkste voor nu is dat u zich voorbereid. Laat u niet verrassen en genereer inzicht in uw pensioen. Of eigenlijk …genereer inzicht in het te besteden inkomen vanaf pensioneren. Met andere woorden, kijk naar het totaalplaatje. Breng uw woonlasten (hypotheek), uw pensioen, het inkomen van uw partner en uw vermogen in beeld en zorg dat u weet welke keuzes u heeft. Tijdig inzicht biedt u volop mogelijkheden om bij te sturen en straks zorgeloos met pensioen te gaan.

Ron

 Ron van den Ban is eigenaar van WeFinance (Maarheeze) en gecertificeerd financieel planner (FFP).