Confectie of maatpak? Wat past u het beste?

 

‘One-size-fits-all, het standaard boekje….. we kennen het allemaal. Fijn als uw situatie eenvoudig is en uw situatie is zoals velen die kennen. U kunt prima uit de voeten met de standaardproducten. Maar wat als uw situatie nu net even anders is? Wat als u iets ouder bent dan de gemiddelde huizenkoper, wanneer uw inkomen heel variabel is, u een samengesteld gezin hebt, kortom… wat als u niet standaard bent?

 

Binnen de financiële wereld gaat men graag uit van standaard. Hypotheekverstrekkers lezen dit boekje graag. Het betekent een makkelijke case, snel af te handelen en dus snel op naar de volgende zaak.

Wanneer je regelmatig in zo’n standaard boek leest, ga je ook standaard denken en …standaard handelen. En dat is iets wat ik maar al te vaak herken bij geldverstrekkers en bij adviseurs. Er niet meer de moeite voor willen nemen om eens een ander boek te lezen.

 

Laatst stonden de media bol van een artikel met de pakkende titel: “Deur dicht voor ouderen die hypotheek willen”. Je bent oud en je wilt wat. Bijvoorbeeld verhuizen of flink verbouwen. Je hebt een hypotheek van nog geen kwart van de woningwaarde en toch kom je voor dichte deur te staan. De reden? De adviseur verdiept zich niet in uw situatie en gaat voor de standaard regels en neemt niet de moeite voor maatwerk. Zeer kwalijk en een gemiste kans. Bijzonder jammer voor u als klant. Een nee te horen krijgen, waar een ja mogelijk is.

 

In mijn praktijk kom ik regelmatig dit soort situaties tegen. Situaties waar maatwerk een oplossing biedt, als de standaard niet werkt. Als adviseur kan ik alleen maar tevreden zijn als ik alle mogelijkheden heb bekeken. Standaard waar het kan, maatwerk als het nodig is. Er is tenslotte niks mooiers om te zoeken naar mogelijkheden om financiële wensen gerealiseerd te krijgen. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar in veel gevallen zijn er wel degelijk mogelijkheden. En als dat lukt voor mijn klant, dan geeft dat mij als adviseur een kick.

 

Onthoud dus: er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Heel veel zelfs. Het is zoeken naar de juiste weg zodat u Rome bereikt. Een financieel planner kan daarbij helpen, want hij kent de standaard én heeft de visie daarbuiten te kijken naar een maatwerkoplossing.

ron

  Ron van den Ban is eigenaar van WeFinance (Maarheeze) en gecertificeerd financieel planner (FFP).