Cryptocurrency…..van theorie naar de praktijk
Cryptocurrency is regelmatig in het nieuws. Wat eerst nog een ver-van-mijn-bed-show was, komt dichterbij. Hoe lang duurt het nog, voordat ik in een financieel plan rekening ga houden met ‘digitaal vermogen’? Toen mijn zoon recent vertelde dat ook hij in ‘coins’, of wel digitale munten, aan het beleggen is, besloot ik dat ik mijn theoretische kennis maar eens moest gaan om zetten in praktijkervaring.
Iedereen met een digitale portemonnee (een zogenaamde wallet) kan zijn eigen coins beheren en er mee betalen. Er is geen bank die failliet kan gaan, er zijn geen pinautomaten nodig, er is geen overheid die geld kan onderscheppen of afnemen, de transactiekosten zijn laag en er is geen wachttijd bij (internationale) overboekingen. Betalingen zijn onomkeerbaar. Nadat een transactie is bevestigd, kan deze door niemand worden teruggedraaid.
Eerst nog eens goed inlezen hoe kopen en verkopen werkt. Er is op internet veel informatie te vinden. Veel informatie wordt echter gebracht door partijen die zelf belang hebben bij de werkwijze die zij aanbevelen. Pas dus op voor het effect van “Wij van wc-eend, adviseren wc-eend”.
Coins zijn te koop via ‘exchanges’, beurzen dus, maar dit blijkt nog niet zo makkelijk als gedacht. Vaak kun je bepaalde coins alleen maar kopen met Bitcoins of Lite coins. De eerste stap is dus het omzetten van Euro’s in Bitcoins. En is het gelukt om coins te kopen, moet je deze ergens bewaren. Dat doe je in een zogenaamde ‘wallet’, een digitale portemonnee die je uiteraard héél goed moet beveiligen. Heb je de wallet eenmaal geïnstalleerd op je computer of smartphone, dan krijg je de beschikking over een ‘ontvangstadres’ (lang nummer) waarnaar je coins kunt (laten) overmaken.
“Oké duidelijk hoe ik aan coins kom, maar waar vind ik een veilige wallet?” Veel coins hebben hun eigen wallet waarin je de munt kunt bewaren. Nadeel is dat als je drie verschillende soorten coins wil kopen, je ook drie wallets moet installeren. Erg onhandig én onoverzichtelijk. Bovendien is de werking van de wallets ook niet altijd even gemakkelijk. Het was lastig om te snappen hoe de wallets werken. “Bij twijfel niet doen” is mijn credo, dus de geïnstalleerde wallets weer verwijderd.
Na alle inlezen werd het tijd voor praktijkervaring. Spannend, tijd om cryptomunten te kopen en te ervaren hoe het is. Ik zocht naar de munten die nog goedkoop te verkrijgen zijn en die naar mijn idee best weleens snel konden stijgen. Een hele week de koersen goed gevolgd en gezocht naar verbanden tussen diverse coins. Op 11 december was het zover: coins gekocht op een Nederlandse ‘exchange’ waar ik met Ideal kon betalen en waar ik de coins - via de site van de broker zelf – kan bewaren. Ideaal om te starten.
“So far so good”, laat de koersen nu maar stijgen. En dat deden ze ook: de koers ging met enorme sprongen omhoog. Om vervolgens weer net zo snel te dalen. Een verdubbeling van de koers in een dag én een terugval een dag later; de praktijk van cryptocurrency. In een korte periode veel geld verdienen is mogelijk, echter daar staat tegenover dat het net zo goed mogelijk is om in korte periode veel geld te verliezen. Niemand heeft een gouden bol, dus hoe de ontwikkeling op langere termijn zal zijn, moet nog blijken.
Wil jij in cryptomunten gaan beleggen? Oriënteer heel goed welke munt je het meest aanspreekt. Zoek naar de munt die onderscheidend is van de anderen, een munt die iets toevoegt. Verdiep je in de munt en lees je goed in. Zet vervolgens alleen geld in dat je echt kunt missen. Het laatste wat je wilt is een slapeloze nacht omdat de koers en sneltreinvaart naar beneden gaat.
Ik ga komende periode mijn praktijkervaring vergroten. Wil jij ook ervaring op doen of ben je al een ervaren-rot-in-het-vak? Neem gerust contact met me op, zodat we kennis en ervaringen kunnen uitwisselen.
Ron van den Ban is eigenaar van WeFinance (Maarheeze) en gecertificeerd financieel planner (FFP)