Goede voornemens voor je portemonnee

De eerste weken van het nieuwe jaar zitten er op. Hoe staat het met uw goede voornemens? Na een korte tijd gaat het bij een flink deel van de Nederlanders mis. De reden? De voornemens zijn te groot of het ontbreekt aan een plan. De populairste voornemens zijn stoppen met roken en gezonder leven. Ik help u graag om uw voornemens planmatig te realiseren. En het mooiste is dat u daarmee niet alleen aan uw gezondheid werkt, maar ook financieel gezonder wordt. Dubbel succes dus.

Gezonder leven
Het klinkt eenvoudig, gezonder leven. Als eerste denkt u dan waarschijnlijk aan meer bewegen en gezonder eten. Onderschat echter niet het effect van goed slapen. Slecht slapen, bijvoorbeeld door financiële zorgen en gepieker, is enorm schadelijk voor uw gezondheid. En even een dutje doen, neemt de zorgen niet weg. Alleen structureel goede nachtrust helpt. En om goed te slapen is het belangrijk om niet te piekeren. Geldzorgen zijn vaak de oorzaak van piekeren. Inzicht in uw financiële situatie geeft rust en dan volgt een goede nachtrust vanzelf.

Meer aandacht voor elkaar
Tijdens de feestdagen besteden we veel tijd aan familie en vrienden. We kiezen voor gezelligheid en samen zijn. Familie en vrienden gaan voor. Gek dat we dat de rest van het jaar minder doen. Net als tijd vrij maken voor de kinderen, als mantelzorger voor uw (zieke) vader en/of moeder zorgen. Een goed voornemen, maar het helpt als u er de financiële vrijheid voor heeft. Want zorgen voor anderen kost tijd, waardoor u (tijdelijk) minder kunt werken. Met een goed financieel plan weet u of en hoe u minder inkomsten kunt opvangen.

Nieuwe studie?
Een goed voornemen is ook het leren van iets nieuws. Een nieuwe taal leren bijvoorbeeld. En dat kan natuurlijk ook prima de financiële taal zijn. Het spreken van financiële taal wordt steeds belangrijker nu steeds meer financiële zelfredzaamheid verwacht wordt. Het vangnet van de overheid is er in veel gevallen niet meer. Of u nu alles zelf wilt doen of financieel advies vraagt, om tot de beste keuzes te komen is het verstandig financieel goed beslagen ten ijs te komen. En voor uw adviseur is het prettig als u zijn taal begrijpt en wellicht zelfs ook spreekt.

Meer geven
Het einde van het jaar staat ook vaak in het geven van cadeautjes. Zo gul als we in december zijn, willen we wel het hele jaar zijn, want geven maakt gelukkig. Er zijn vele manieren om te geven en te schenken. Kent u de mogelijkheden? Hoe geeft u straks als u er niet meer bent? Is uw pensioen goed geregeld? Weet u hoe het zit met het nabestaandenpensioen? En hoe zit het met uw nalatenschap? Geven is fijn, maar meer kunnen geven en genoeg overhouden voor u zelf is nóg fijner.

Samen uw goede voornemens realiseren
Door uw financiën goed op orde te hebben, kunt u dus ook uw goede voornemens realiseren. En door hulp te vragen van een financieel adviseur staat u er niet alleen voor. U krijgt tips, heeft een stok achter de deur en boekt succes. De allerbelangrijkste reden om door te zetten en de voornemens blijvend te maken. Ik help u graag bij het werken aan uw gezondheid.

Ron

Ron van den Ban is eigenaar van WeFinance (Maarheeze) en gecertificeerd financieel planner (FFP).