Inzicht geeft rust

Afgelopen periode ben ik veel op locatie werkzaam geweest. Ik heb veel adviesgesprekken gevoerd en heb vele workshops mogen geven over het verkrijgen van financieel inzicht. Een interessante ontwikkeling. Steeds meer werkgevers worden zich bewust van het belang van financiële rust bij medewerkers. Een medewerker zonder financiële stress is namelijk productiever én bovendien heeft deze rust ook een positief effect op het ziekteverzuim.

Eenvoudig financiële rust creëren
Het klinkt eenvoudig, echter…hoe bereik je deze belangrijke rust? Alles staat of valt met inzicht. Inzicht in de huidige financiële situatie én in het effect hoe de situatie zich in de toekomst kan ontwikkelen. Belangrijke financiële keuzes kun je alleen met het juiste inzicht verantwoord maken. Want korter of langer werken, wel of niet deelnemen aan zogenaamde Generatiepact-regelingen, kopen van een woning, eerder stoppen met werken, enzovoorts, zijn persoonlijke keuzes die hoe dan ook effect hebben op inkomen. En wanneer je weet wat het effect is, kun je de keuze(s) doordacht maken.

Online hulp
De technologische ontwikkeling, ook in de financiële wereld, helpt hierbij een handje. Op internet is software beschikbaar en zijn financiële planningsplatforms te vinden, die u in staat stellen het broodnodige inzicht te krijgen. Ook ik werk met deze software. En dan met name omdat deze software mij helpt complexe financiële materie op een heldere en begrijpelijke manier inzichtelijk te maken.

Een beetje van mezelf en een beetje…
In de workshops neem ik medewerkers aan de hand. Samen bekijken we het planningsplatform, zodat ieder thuis zijn eigen financieel plan kan maken. Meerwaarde van het verkrijgen van financieel inzicht via zo’n platform is ook dat het plan “levensloopbestendig” wordt. In de “oude” tijd maakte een adviseur een financieel rapport. Dat rapport belandde in een lade en was vanaf dat moment al  verouderd. Het financiële plan dat gemaakt wordt met behulp van een online planningsplatform, blijft eenvoudig actueel. Dankzij de koppeling met ‘mijnpensioenoverzicht’ en de integratie van de fiscale- en sociale wetgeving, blijft het plan altijd up-to-date. Mits u er natuurlijk voor zorgt de gegevens aan te passen, zodra uw situatie verandert. Denk aan aanpassen van het salaris, het toevoegen van een kind of partner, de wens om eerder te stoppen met werken etc.

Zelf aan de knoppen, assistentie wanneer nodig
Medewerkers in alle leeftijdscategorieën, zijn na afloop van de workshop enthousiast. Dat enthousiasme ontstaat vooral omdat men met deze tool, zelf aan de knoppen kan draaien om het broodnodige financiële inzicht te verkrijgen. Het wordt duidelijk wat de mogelijkheden zijn én wat de meerwaarde van getroffen voorzieningen is. Het wordt begrijpelijker en op het eerste gezicht lastige zaken, gaan leven. En zo ontstaat financiële rust. Bovendien wordt ook een eventueel gesprek met een financieel planner makkelijker. Alle informatie is tenslotte binnen handbereik.

Wilt u ook rustig slapen?
Wilt u ook inzicht krijgen in uw financiële situatie? U hoeft niet te wachten op uw werkgever. Bel of mail me voor meer informatie. Want rustig slapen dankzij financieel inzicht is voor iedereen bereikbaar.

Ron

Ron van den Ban is eigenaar van WeFinance (Maarheeze) en gecertificeerd financieel planner (FFP).